Gustav-Heinemann School, Berlin Tempelhof-Schöneberg, Germany
2nd Round, Invited Competition, 2014

The large volume of the new school combines an ensemble of four compact volumes joined by a transparent central foyer; outside the flowing open spaces connect the building to a continuous landscape. Two-storey atriums around the central stairs emphasize the ground floor entrance situation and visually link the foyer with the pause deck on the roof as well as with the higher-level functions on the first floor. Staircases lead further into the more private year clusters on the 2nd and 3rd floors.

The timber frame construction and the 8 m grid allow long-term flexibility and adaptability to suit future school concepts. The natural materials used enable reuse of materials used in all phases of the building’s life cycle. The structural system is a glue-laminated timber ribbed system allowing technical fittings and acoustic panels to be fixed between the ribs.

Architect 

Roswag Architekten

Structural Engineering
Ziegert Seiler Ingenieure GmbH

Landscape Concept
Anna Viader – Städtebau Architektur Landschaft

Climatic Design/Sustainability Concept
HDH Ingenieurgesellschaft für technische Gebäudeausrüstung mbH
IB Hausladen

Fire Protection Consultancy
IM Mauruschat

Gross floor area

ca. 14.000 sq m


Rendering
Render-Manufaktur