Fire Station Unterbiberg, Germany
Invited concept and realisation competition, 2012

  • Creation of a central community space in Unterbiberg with public and private exterior areas (Fire station plus extension with club house spaces as well as community sport and free time area).
  • Clear, organised plan for short internal distances and structured orientation of functions
  • Innovative Timber structural system
  • Fire engine Hall as slender construction out of glue laminated timber with a translucent polycarbonate facade, flexible, extendable and transparent
  • The second volume houses the functional aspects of the fire station as well as the residential and community units in a cellulose insulated timber frame. The timber shiplap cladding and timber face board lower facade create a closed building volume providing a dynamic contract to the hall.
  • Economic structural system with a high degree of prefabrication possible, simple element assembly and visible untreated finishes
  • Healthy interior climate through use of sustainable, natural, pollutant free materials and a diffusion open strcture
  • Plus energy building with an adaptive low-tech concept
  • Passive heating/climate concept, Photovoltaic panels in combination with heat pump and well insulated volume

Architect
Roswag Architekten

Structural Engineer, Earth Building Consultancy
Ziegert | Seiler Ingenieure

Landscape Architect
HochC, Landschatsarchitektur

Energy Concept
Roswag Architekten with Ingenieurbüro Hausladen

Gross Floor Area
ca. 1.400 sq m